انواع مخازن کرایوجنیک و کاربرد آنها
انواع مخازن کرایوجنیک و کاربرد آنها
درباره ساخت مخزن کرایوجنیک باید بگوییم که این نوع مخازن را با استفاده از تکنولوژی های روز دنیا طراحی می کنند که براساس سیستم کنترل کیفیت انجام می گیرد. نکته ی قابل توجه در رابطه ساخت مخازن کرایوجنیک این است که بر اساس متدهای پیشرفته ی تجهیزات در سطح دنیا قرار می گیرد.

ساخت مخزن کرایوجنیک به چند روش انجام می شود

مخازن کرایوجنیک را معمولا به صورت موبایل تانک انجام می دهند که خود به دو دسته ترانسپورت یا سمی تریلر و ایزو تانک تقسیم می شوند.

ترانسپورت یا سمی تریلر: این نوع مخازن کرایوجنیک را به شکل معمول بر روی شاسی هایی حمل می کنند که صورت افقی هستند. این مخازن را به کمک کشنده ها حمل می کنند.

ایزو تانک: این مدل از مخازن کرایوجنیک به صورت افقی بر روی یک شاسی حمل قرار می گیرند که امکان نصب آن ها به شکل موقت بر روی کامیون و تریلرها وجود دارد. این نوع مخزن در مقایسه با سمی تریلرها از مزایایی برخوردار هستند که شامل امکان مستقر سازی و حمل نسبت به ترانسپورت ها در محیط های کوچکتر می باشد. از دیگر ویژگی های این مخازن قیمت پایین تر آن ها نسبت به سمی تریلر ها است.

کاربرد مخازن کرایوجنیک چیست

  مخزن کرایوجنیک

روند ساخت مخزن کرایوجنیک به صورت دو یا چند لایه انجام می گیرد. در میان لایه های موجود در این مخازن فضایی وجود دارد که با خلاء پر شده است. وجود خلاء در میان دو لایه مخزن باعث می شود که به عنوان یک عایق حرارتی فوق العاده بین قسمت داخلی و خارجی مخزن کرایوجنیک باشد که در نهایت موجب کاهش سرعت تبخیر مایعات در درون مخزن ها می شوند.

ساخت مخزن کرایوجنیک به صورت عمودی و افقی انجام می شود جنس این مخزن ها معمولا از آلومینیوم و فولا استنلس استیل می باشد. استفاده از فولاد استنلس استیل در این مخازن باعث می شود که این محصولات عملکرد بهتر و مطلوب تری داشته باشند.

در صورتی که سفارش دهندگان مخزن بخواهند در هزینه ها صرفه جویی کنند مخازنی را انتخاب می کنند که از جنس آلومینیوم ساخته شده باشند. مخازن کرایوجنیک برای عملکرد بهتر باید به حالت ایستاده و با امکان مهار شدن در یک فضای مطلوب استفاده و نگهداری شوند. مهم ترین دلایل استفاده از مخزن کرایوجنیک نگهداری مایعات مادون سرد در دمای منفی 150 درجه سانتیگراد است. در واقع این مخازن را با هدف محافظت از موادی می سازند که دمای آن ها از دمای طبیعی محیط پایین تر است.

هدف از ساخت مخزن کرایوجنیک چیست

  ساخت مخزن کرایوجنیک

همان طور که در ابتدا اشاره کردیم مهمترین ویژگی مخزن های کرایوجنیک حفظ و ذخیره ی گازهایی است که به شکل مایع هستند و گاز هایی که مورد استفاده قرار می گیرند در یک محفظه که امکان هیچگونه نشتی به بخش بیرونی نداشته باشد. در اصطلاح این مخازن را به صورت خلاء ایزوله تولید می کنند.

محفظه هایی که در درون مخزن های کرایوجنیک وجود دارند باید برای نگهداری از مایعاتی که در داخل آن ها وجود دارد باید براساس ویژگی های خاصی ساخته شوند. جنس این محفظه ها را براساس نوع کاربرد آن ها انتخاب می کنند. مخزن های کرایوجنیک را در 4 نوع مختلف می سازند که شامل:

  • Flasks
  • Open Buckets
  • Loose-fitting Stoppers
  • Self-pressuring Tanks

هستند. این مخزن ها را براساس کاربرد و شکل استفاده از آن ها تقسیم بندی می کنند. این تقسیم بندی عبارتند از: مخزن های ثابت و ساکن، دسته ی دیگر مخزن های کرایوجنیکی که برای انجام امور پمپ های گاز استفاده می شود که محصولات را به شکل مایع و گاز حمل می کنند این مخازن به صورت اختصاصی دارای بخش وپرایزر می باشند. این مخازن را جهت حمل و نقل می سازند.

ساخت مخزن کرایوجنیک ساکن: ظرفیت مخزن های کرایوجنیک براساس نوع و کاربرد آن ها طراحی می شوند. براساس گنجایش مخازن امکان کنترل و تغییر فشار بر مایعاتی که درون این مخازن هستند وجود دارد. مخازن ثابت در حالت عادی در مکان هایی استفاده می شوند که فعالیت های صنعتی جریان دارد. یکی از مکان هایی که استفاده از مخازن ثابت کرایوجنیک در آن ها بسیار پرکاربرد است صنایع فولاد می باشد.

ساخت مخزن کرایوجنیک با قابلیت جا به جایی: در برخی موارد مشاهده می شود که امکان نصب مخازن کرایوجنیک به صورت یکجا و ثابت وجود ندارد برای همین منظور این مخازن را به محلی انتقال می دهند که امکان استفاده از آن وجود داشته باشد. در این موقعیت باید مخازن در شرایطی قرار بگیرد که مخزن را بدون محتویات یا به همراه گازهای درون آن به یک مکان مناسب انتقال بدهند. از این رو مخازن را به گونه ای می سازند که امکان جا به جایی و انتقال به محل مورد نظر را داشته باشند. به همین دلیل شرکت های تولید کننده ی مخازن کرایوجنیک آن ها  را به گونه ای طراحی می کنند که سایز آن ها کوچکتر باشد و امکان حمل آن ها نیز وجود داشته باشد. نکته قابل توجه اینکه این محصولات از لحاظ کیفیتی هیچ تفاوتی با نمونه های بزرگتر ندارد.

برخی از این مخازن به شکل پایه دار هستند که به شکل اختصاصی برای مکان های صنعتی ساخته می شوند. این مخزن ها در سایزهای بزرگ با گنجایش بالا هستند که برای جا به جایی آن ها از تجهیزات عظیم الجثه و غول پیکر استفاده می کنند.

همان طور که در بالا اشاره کردیم مخزن های قابل حمل و نقل کرایوجنیک مجهز به وپرایزر هستند که بدون احتیاج به هیچگونه حمل و نقل و حرکتی تنها در همان محلی که قرار گرفته اند قادر به انجام فرایند تبدیل شدن مایع به گاز یا عملیات تبخیر هستند. این وپرایزرها در نمونه ها و مدل های مختلفی موجود است که براساس نیازهای کاربران در اختیار آن ها قرار می گیرند.